Praktische zaken operatie

Je huisdier laten steriliseren of castreren bij Petsfit

Afwegen
Aan castratie en sterilisatie zitten voor- en nadelen. Wil je advies? Maak een afspraak spreekuur of neem contact met ons op!

Minimum leeftijd
Sterilisatie van poezen en konijnen (voedsters) is mogelijk vanaf 6 maanden leeftijd. Een poes die melk geeft aan een nestje kittens kan op zijn vroegst een week nadat de kittens zijn gestopt met drinken worden gesteriliseerd.

Bij teven is het verstandig te wachten tot na de eerste loopsheid. Sterilisatie in de eerste 3 maanden na een loopsheid of tijdens schijnzwangerschap is niet verstandig. Bij een jonge teef is het eerste moment waarop sterilisatie plaats kan vinden daarom 3 maanden na het einde van de eerste loopsheid. In veel gevallen is bij honden laparoscopische sterilisatie een goed alternatief voor de sterilisatie middels een ‘gewone’ operatie.

Reuen kunnen vanaf 12 maanden worden gecastreerd. Castratie kan gedragsproblemen bij de hond oplossen maar  in veel gevallen valt het effect tegen. Neem contact met ons op voor advies.
Katers en konijnen (rammelaars) kunnen worden gecastreerd vanaf 6 maanden leeftijd.

Afspreken
Meld je huisdier aan om de dag van de operatie af te spreken. Dan kan gemakkelijk met het aanmeldformulier. Je kunt ook telefonisch contact opnemen. Houd er bij het plannen rekening mee dat je huisdier enkele dagen na de operatie extra aandacht nodig heeft.

Bloedonderzoek
Om te bepalen of je huisdier extra zorg nodig heeft tijdens en na een operatie kan je voor de operatie een bloedonderzoek laten doen. Bij jonge, gezonde huisdieren is bloedonderzoek doorgaans niet noodzakelijk.

Nuchter houden
Honden en katten mogen vanaf 22:00 uur de avond voor de operatie niet meer eten. Ze moeten daarna wel gewoon water krijgen. Konijnen en cavia’s hoeven niet nuchter te zijn en het is fijn als je wat konijnen- of caviavoer meeneemt op de dag van de operatie.

Brengen
Op de afgesproken dag breng je je huisdier op de afgesproken tijd. Je huisdier wordt in de ochtend geopereerd.
Neem het paspoort of vaccinatieboekje van je huisdier mee. We kunnen daarin de behandeling registreren.

Chippen
Als je huisdier nog geen chip heeft kan deze tijdens de narcose pijnloos worden geplaatst.  Je kunt bij het brengen laten weten of je er één wilt.

Petshirt
Om er voor te zorgen dat poezen, teven en reuen van hun operatiewond afblijven raden we sterk aan een Petshirt of kraag aan te schaffen. Je kunt bij het brengen laten weten wat je nodig hebt.

Vlooien
Het is belangrijk dat je huisdier bij het brengen vrij is van vlooien. Twijfel je of je huisdier vlo-vrij is? Geef dan uiterlijk 2 dagen voor de operatie een goed anti-vlooienmiddel.

Ophalen
Je mag je huisdier zonder afspraak komen halen tussen 15:30 en 16:30, tenzij anders met je is afgesproken. Poezen en honden moeten hun operatiewond met rust laten. Wij raden daarom sterk een Petshirt aan. Alle andere kosten zijn inbegrepen.

Na de operatie
De eerste dagen heeft je huisdier extra aandacht nodig. Na 10-14 dagen kun je een afspraak inplannen op het spreekuur voor een gratis wond-controle. Als er huidhechtingen zijn geplaatst worden deze verwijderd.
Voor de castratie van een kater is een controlebezoek niet nodig.